TOP 10 állásinterjú hiba – Checklist

 

TOP 10 állásinterjú hiba miatt aggódó férfi

 

Vegyük sorra egyesével, melyik az a 10 leggyakoribb állásinterjú hiba, amely könnyedén megelőzhető egy kis odafigyeléssel és növeli a felvételed esélyét a következő alkalommal!

 

1. Tudd, hová mész!

 

Első lépésben mindig tájékozódj! Pontosan tudnod kell, hogy milyen céghez is mész, mivel foglalkoznak, ki a célcsoportjuk, mi a megpályázott munkakör lényege, és mindig legyenek kérdéseid a céggel, a feladatokkal és a terveikkel kapcsolatban! A rutinkérdésekre készülj a cégre szabott válaszokkal, és gyakorolj otthon, fennhangon is! Nincs kiábrándítóbb egy olyan jelentkezőnél, aki azt sem tudja, hogy pontosan hol is van, és az interjúztatónak kell erről felvilágosítania.

 

2. Ne késs el!

 

Az interjú már a megjelenésed pillanatában elkezdődik, így az egyik leggyakoribb hiba, ha nem tudod hová kell menned, vagy elkésel. Fel kell készülnöd, hogy időben, min. 5, de inkább 10 perccel az interjúd időpontja előtt meg tudj érkezni! Ha teljesen ismeretlen a városrész vagy az útvonal, akkor látogass el előtte néhány nappal az épülethez, hogy ne aznap kelljen keresned! Most gondolhatnád, hogy minek ez a sok cécó, hiszen jelentkezel vagy 100 helyre, minek fektess bele ennyi energiát? Nos, ha igazán jó az önéletrajzod és a motivációs leveled, jelentősen kevesebb helyre kell elküldened, és ha alaposan felkészülsz az interjúra, ezt sem kell százával ismételned, hogy sikerrel járj. A felkészülés tehát a siker egyik kulcsa.

 

3. Egyél és igyál!

 

Nagyon fontos, hogy ne csak elméletben, de fizikailag is felkészülj! Nem egyszer tapasztaltam már interjún, hogy a jelentkező vércukorszintje alacsony volt, esetleg aznap alig ivott folyadékot. Egy könnyű reggeli vagy ebéd és megfelelő mennyiségű víz alapvető fontosságú felvételi beszélgetés előtt!

 

4. Adj a megjelenésedre!

 

A strandpapucs, póló, hátizsák, sapka, műanyag karkötők, füllhallgató és más laza kiegészítők remek divatkellékek, főleg nyáron, de nem interjúra valók! Akkor sem, ha nyári meleg van és mind márkás darab! A megjelenéseddel a tiszteleted is kifejezed a cég és a bizottság felé, így adnod kell magadra, ha jó benyomást akarsz kelteni! Ahogy az A&K Magazin egyik korábbi lapszámában is olvashattad, az első benyomás 4-6 mp alatt kialakul a másik félben, és ehhez jelentős mértékben hozzájárul a külső megjelenésed. A visszafogott, konzervatívabb stílus általában beválik (kivéve természetesen, ha stylist-nek jelentkezel egy modern startup vállalkozáshoz).

 

5. Kevés vicc, több komolyság!

 

A fesztelen, barátságos viselkedés alapvető, de fontos, hogy ne viccelődj túl sokat! Ez nem haveri beszélgetés és nem is randevú. A vállalat számára nagyon fontos, hogy aki ott dolgozik, kellő komolysággal végezze a munkáját, ezért mutasd a komolyabb oldalad! Aki sokat viccelődik és nevetgél, az gyerekesnek tűnhet, gyerekre pedig nem bízunk komoly feladatokat és nem várunk tőle felelősségteljes viselkedést.

 

6. Félre a negatív gondolatokkal!

 

Soha semmiről ne nyilatkozz negatívan, legyen szó korábbi munkahelyekről, főnökökről, konfliktusokról, vagy a saját hibáidról! A legrosszabb helyzetből is mindig pozitívan, optimistán gyere ki a végén! Senki nem szeret kesergő és panaszkodó emberrel együtt dolgozni és a legkevésbé sem szimpatikus tulajdonság, ha valaki a volt munkahelyéről pletykál.

 

7. Ne matass!

 

Interjú alatt nincs vakarózás, ujjakkal dobolás, rágózás, nyak, váll, vagy ujjropogtatás, gyűrűhúzogatás, óraforgatás, mobiltelefonozás meg főleg nem! Kevés, lassú, megfontolt mozdulat higgadtságot tükröz. Ha pattogsz, ideges, szétszórt, stresszes benyomást keltesz.

 

8. Hass az érzelmekre!

 

Nem csak az a fontos, hogy nyugodtan, magabiztosan és optimistán válaszolj a kérdésekre, de az is, hogy hass a veled szemben ülőkre! Az emberek elsősorban nem arra emlékeznek, amit mondtál nekik, hanem arra, hogy milyen érzéseket keltettél bennük. Ez különösen igaz, ha aznap 3-5 interjút is lefolytatnak. Légy emlékezetes! Ha tartod a szemkontaktust és érzésekről beszélsz, érzésekkel reagálnak majd rád. Érdemes olyan kifejezéseket használni, mint „izgalmasnak találtam…”, „örömmel olvastam”, „kíváncsivá tett..”.

 

9. Ne add ki a magánéleted!

 

A felszínes magánéleti kérdésekre adott felszínes válaszok pontosan megfelelőek egy ilyen helyzetben. Felmerülhet, hogy férjnél vagy-e vagy nős vagy-e, illetve, hogy vannak-e gyerekeiket. De az, hogy hova járnak óvodába, ki szokott otthon főzni, vagy hogyan ismerkedtetek meg és működik-e a párkapcsolatotok, nem interjútéma. Tipikus állásinterjú hiba ilyesmiről beszélgetni. Húzz egyértelmű határokat!

 

10. Értékeld a teljesítményed!

 

Minden interjú után gondold végig az eseményeket, mi az, ami jól sikerült és miben tudnál még fejlődni. Az önreflexió nagyon fontos, a későbbi fejlődésed kulcsa. Ne hagyd ki!

 

 

A 10 leggyakoribb állásinterjú hiba checklist megjelent cikk formájában az A&K Magazin decemberi számában, melyet ingyenesen letölthetsz innen: A&K Magazin decemberi számának letöltése

magazin borító A&K Magazin decemberi szám

 

A cikkhez tartozó angol szószedetet autológiához itt találod:

 

célcsoport – target audience
megpályáz – apply for sg
kiábrándult – disillusioned
befektet – invest
külső megjelenés – appearance
hozzájárul – contribute to sg
kesereg – moan, mourn over sg
magánélet – privacy
felszínes – superficial
nős – married
matat – paddle with sg
útvonal – path, route
gyerekes – childish
vállalkozás – enterprise
elkésik – be late
elmélet – theory, speculation
elméletben – in theory
komolyság – thoughtfulness, seriousness
felkészül – get ready for, prepare
interjú – interview
interjú alany – interviewee
interjúvoló – interviewer
különösen – specifically, especially
kihagy – skip

Ha tetszett, oszd meg!

“TOP 10 állásinterjú hiba” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!