Asszertív állásinterjú?

– 10 tipp a sikerhez – 

állásinterjú előtt olvasó nő

 

1. Végezz önértékelést állásinterjú előtt!

 

Nagyon fontos, hogy állásinterjú előtt felmérd saját készségeidet, képességeidet és tudásod, hogy az önbizalmad megalapozott, a kérdéseid célratörőek, az elvárásaid reálisak legyenek az állásinterjú alatt. Amikor valaki ismeri saját magát és képviselni is tudja a saját érdekeit, nagyon megnyerő tud lenni a másik fél számára. Nehéz pontosan megfogalmazni, hogy miért, leginkább úgy szokták jellemezni az ilyen ember kisugárzását, hogy „olyan rendben van magával és a világgal”. Ezt az állapotot érdemes keresned, mielőtt belevágsz az interjúzásba! Ugye mondanom sem kell, hogy egy interjú nem interjú? Ha állást keresel, vagy váltanál legalább 10 interjúra feltétlenül iratkozz fel, hogy valódi képet láss a lehetőségeidről.

 

2. Nyugodtan izgulj!

 

Teljesen természetes dolog, hogy izgulsz az interjú előtt, ezt mindenki tudja, az is, aki felméri a tudásod, és azok is, akik csak hallgatnak és figyelnek közben. Tapasztalatom szerint csökken a belső feszültség, ha jelentős idegesség esetén bevalljuk az érzéseinket, természetesen pozitív formában tálalva azt, például „Nagyon izgalmas számomra, hogy az önök cégéhez jöhettem interjúra, alig várom, hogy jobban megismerjem az aktuális projekteket és lehetőségeket.”

 

 

3. Fékezz, ha a határaidhoz érsz!

 

Mint az élet minden más területén, az állásinterjúkon is igaz, hogy ismerd és tartsd a határaidat! Nem kell olyasmire felelned, amire egy hétköznapi beszélgetés során nem válaszolnál, és nem kell olyan feladatot sem teljesítened, ami az elveiddel ellenkezik. Tudd, hogy hol a határ és ragaszkodj hozzá! Itt is érdemes az asszertív utat választanod, FÉK-et használni: Fókuszálj a problémára, fejezd ki az Érzéseidet, és mondd el őszintén a Kérésed a helyzettel kapcsolatban.

 

4. Ragaszkodj az elveidhez és a véleményedhez!

Az a munkahely, ami nem illeszkedik az értékrendedhez, vagy elvárja, hogy változtass a véleményeden fontos dolgokban, minden bizonnyal nem neked való. A nehézséget nem ennek a belátása szokta okozni, sokkal inkább az, hogy nem mindenki van tisztában a saját igényeivel, vágyaival, elvárásaival, és nem tudja, mit várjon el vagy mit várhat el a munkahelyétől. Idejétmúlt gondolat, hogy a főnöknek mindenben igaza van. Az új generációk munkavállalói pedig végképp elutasítják ezt a fajta hozzáállást, mert kontraproduktív. Ha tudod, mi az a helyzet és környezet, amiben a legjobban tudsz teljesíteni, akkor magabiztosan tudsz ennek megfelelő munkahelyet választani, és hosszú távon így mindenki jól jár.

 

5.  Állásinterjú alatt kérdezz is, ne csak válaszolj!

 

Hajlamosak a felvételizők teljesen kiszolgáltatott helyzetnek megélni a felvételi folyamatokat, ahol meg kell felelniük, ahol a teljesítményük értékelése a fontos, és semmi más. Ez nincs így. Az interjúk, annak ellenére, hogy egyoldalúnak látszik, valójában sokban hasonlít a párkereséshez. Nem csak az a fontos, hogy te megfelelj a vállalatnak, ahova jelentkezel, de az is nagyon fontos, hogy a felajánlott pozíció és környezet, a munka feltételei megfeleljenek neked. Ahhoz, hogy előzetesen felmérd, hogy számodra elfogadható az ajánlatuk, meg kell ismerned a részleteket. Tehát kérdezned kell! Az álláshirdetések leírása sokszor nem tér ki a részletekre. Mindig tudd, hogy hova felvételizel, mi az, ami tetszik az ajánlatban, és tisztázd a nem pontos részleteket. Az interjúkra ezért (is) érdemes előzetesen felkészülnöd.

 

6. Vállald fel a negatív tulajdonságaidat is!

 

Természetes érzés, hogy a legjobb oldalad akarod mutatni az interjún, az önéletrajzod is optimistán fogalmazod meg, hogy jobb esélyekkel indulj a kiválasztási folyamatban. De senki sem tökéletes. Ezt mindenki tudja. Sokkal emberibb és ezáltal szimpatikusabb is vagy, ha elismered a saját hibáidat, gyengeségeidet, és nem rejtegeted őket. Aki tökéletesnek látszik, az mindig gyanús is. A gyengeségeidet is meg lehet fogalmazni pozitív köntösben, hogy lássák, tisztában vagy vele és dolgozol azon, hogy jobban legyél. Például azt mondani, hogy „folyton elkések” kevésbé szimpatikus megfogalmazás, mint azt mondani, hogy „szeretek dolgozni, és néha annyira belemerülök, hogy elveszítem az időérzékem, de igyekszem javítani az időmenedzsmentemen”.

 

 

7. Ne beszélj túl sokat, de túl keveset sem!

 

Ha nem mutatod meg magad, akkor esélyt sem adsz arra, hogy megismerjék a motivációd, a gondolataid, az elképzelésed a jövőre nézve. Ha túl sokat beszélsz, akkor pedig fárasztó leszel és nehéz lesz veled kommunikálni. Mint az élet legtöbb területén, itt is az arany középút lesz a nyerő. Megérkezéskor és elköszönéskor érdemes néhány mondatban kis beszélgetést kezdeményezni („small talk”), az interjú során kapott kérdésekre pedig 2-3 mondattal válaszolni, ha lehetőségünk van 2-3x kérdezni is, és türelmesen megvárni a választ. Ennyi bőven elegendő, nem kell eltérnünk egyik irányba sem.

 

8. Ügyel a metakommunikációra!

 

Albert Mehrabian amerikai pszichológus kutatásában felmérte, hogy a három fő kommunikációs csatorna közül melyik a legfontosabb. Vajon mi befolyásolta jobban a hallgatóság megítélését: a mondanivaló, a hangsúlyozás vagy a testbeszéd? Mit gondolsz?

Bizony a testbeszéd. A mondanivaló csak az eredmény mindössze 10%-át befolyásolta, a hangsúlyozás kb. 40%-ban nyomott a latba, és az emberek rólad alkotott véleményének közel 50%-át az adta, hogy milyen formán mutattad meg magad, hogyan mozogtál, milyen gesztusaid vannak, milyen a mimikád és a kézmozdulataid. Ezek a benyomások mind tudat alatt működnek, bár gyakorlással tudatosíthatók.

 

9. Mondhatsz nemet, ez csak egy állásinterjú!

 

Ez a tipp valahol a határhúzás és önmagad felvállalásának mentén húzódik. A mítosszal ellentétben igenis mondhatsz nemet az interjún, ha olyan ajánlatot kapsz, amit nem szeretnél elfogadni, és ez nem feltétlenül jelenti a beszélgetés végét és az esetleges együttműködés visszautasítását. Mondhatod, hogy a felajánlott pozíció számodra nem megfelelő (talán van másik szabad hely is, amelyről nem tudsz meg semmit, ha nem szólsz), vagy jelezheted, hogy a kínált fizetés és egyéb juttatások nem érik el az általad elvártat. Nem egyszer fordult már elő ügyfeleimnél, hogy egy ilyen visszajelzés hatására jobb ajánlatot és/vagy más pozíciót kaptak, amellyel aztán jobban meg voltak elégedve, mint az első lehetőséggel lettek volna.

 

10. Ne dönts azonnal!

 

Az asszertív jogok egy nagyon lényeges pontja, különösen az állásinterjúk tekintetében, hogy jogod van időt kérni, mielőtt döntenél! Élj ezzel a jogoddal és ne fogadj el rögtön egy ajánlatot, ami jól hangzik! Várj legalább 2-3 napot, gondold át, hogy biztosan minden részlettel tisztában vagy-e, ami egy fontos döntés meghozatalához szükséges, és csak ezután menj bele az együttműködésbe. Utólag változtatni egy rossz döntésen sokkal nehezebb, mint kivárni azt a kis időt, amíg leülepedik benned a felvételi élménye, és racionálisan át tudod gondolni, mit is jelent számodra ez az ajánlat.

 

Ha segítségre van szükséged:

Ha úgy érzed, hogy mindez elméletben nagyon jól hangzik, de megvalósítani nem tudnád, érdemes lehet gyakorolnod. Lehetőséged van állásinterjú felkészítést kérni, keress nyugodtan: Kapcsolatfelvétel

Ha Java programozói szakmai interjúra készülsz, az A&K Akadémián profi segítséget kaphatsz: A&K Akadémia – állásinterjú felkészítés

Ha tetszett, oszd meg!

“10 tipp az asszertív állásinterjúhoz” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!