Business coaching

business felirat egy adatelemző monitoron

A leggyakoribb kérdések:

 1. Miért pont business coach-hoz menj?
 2. Mit csinál egy business coach?
 3. Mi a különbség a business coaching és az üzleti tanácsadás között?
 4. Mi a különbség a coaching és a tréning között?
 5. Mikor érdemes business coach segítségét kérned?
 6. Mi a business coaching folyamata?

1. Miért pont business coach-hoz menj?

Szinte egymást érik a coachok az utóbbi években, nehéz eligazodni ebben a rengetegben, és sokszor sajnos megkérdőjeleződik a szakmai és emberi hitelesség is. Megértem. Igyekszem úgy bemutatkozni, hogy meg tudd ítélni, engem és az én business coaching szolgáltatásomat keresed-e vagy sem.

Több száz óra önismeret, sok évnyi tanulás, kemény igazságok és nehéz helyzetek vezettek oda, hogy saját vállalkozást indítsak. Jelenleg aktív üzletvezetési, gazdaságinformatikai, marketing és értékesítési tapasztalatokat gyűjtök és tanulok én is nap, mint nap az IT területen működő vállalkozásunkban (A&K Akadémia), emellett egyetemi képzésen vettem részt, hogy jobban megértsem az emberi működést és szükségleteket (KRE-BTK, pszichológia szak). A business és karrier coaching nem csak a hivatásom, de szinte a hobbimmá nőtte ki magát, mert nincs annál jobb érzés számomra, mint segíteni másoknak karrier és üzleti terveik, és ezáltal önmaguk megvalósításában.

2. Mit csinál egy business coach?

Jó kérdés, sokszor megkapom én is. Nem tudok mindenki nevében nyilatkozni, még mind a mai napig sokan sokféleképp értelmezzük a coaching fogalmát és a business coaching jelentését is. Azt tudom elmesélni, hogy én mit értek alatta.

Semmiképp nem tanácsadás és nem is tréning és főleg nem terápia, pszichoterápia, vagy pszichológiai tanácsadás. Itt szoktuk leggyakrabban félreérteni egymást, ezért engedd meg, hogy ezt a két gondolatot kifejtsem bővebben is!

bowling pálya a választások megjelenítéséért

3. Mi a különbség a business coaching és az üzleti tanácsadás között?

Majdnem minden. A business coaching folyamat során hozod magaddal a nehézségeidet, de a beszélgetéseink során nem fogsz konkrét tanácsokat kapni tőlem arra vonatkozóan, hogyan oldd meg a karrier jellegű elakadásaidat. Támogatlak és segítelek, hogy saját magad végig tudd gondolni, mit szeretnél tenni, és hogy a magad számára a legjobb megoldást megtaláld. Hiszem, hogy külső szemlélő sosem fogja úgy megérteni a benned végbemenő folyamatokat, mint te magadat, de facilitálhatja a felismeréseket, felteheti azokat a kérdéseket, amelyeket nem teszel fel magadnak.

Ha pénzügyi tanácsadóra, marketingesre vagy üzletfejlesztésben jártas szakemberre van szükséged, akkor valójában nem business coachot keresel. (Lehet, hogy ilyen téren is tudunk segíteni, de biztosan nem a coaching keretein belül.) Mondom ezt úgy, hogy saját céget vezetek évek óta, gazdaságinformatikát végzek, Google minősítéssel rendelkező marketinges szakember vagyok, és évről-évre fejlesztem a saját vállalkozásomat és projektjeimet többféle piacon, de business coaching keretein belül ilyen jellegű segítséget nyújtani nem tudok. Ezt üzleti tanácsadásnak hívják, nem business coachingnak. Számomra ezek nem címkék vagy játék a szavakkal, mint ahogy most gondolhatod, sokkal inkább olyan szakmai keretek, melyekhez mindketten tartani tudjuk magunkat, és melyek a hatékony együttműködéshez szerintem elengedhetetlenül szükségesek.

iroda falai, határok

4. Mi a különbség a coaching és a tréning között?

Nagyon fontosnak tartom kiemelni a kettő közötti különbséget, mert rengeteg félreértés forrása. A tréningen tréner van jelen, aki oktatóként bizonyos technikai megoldásokat oktat a tréning résztvevői számára. Másfajta segítségnyújtás, mint amit a business coaching kínál. Coaching során nincsenek előre megírt válaszok, tananyagok vagy témakörök, melyeket feltétlenül „át kell vennünk” együtt. Ebben a folyamatban te és a karriered vagytok a középpontban és nem a technikák.

5. Mikor érdemes business coach segítségét kérned?

Most, hogy megnéztük, mi nem igaz a business coaching folyamatra, vegyük át, hogy milyen esetekben hasznos!

Nagyon sokat segíthet, ha:

 • állásinterjúra készülsz
 • előléptetés előtt állsz, és megváltozik a szereped a cégben
 • döntéshelyzetben vagy és szeretnéd átgondolni a lehetőségeidet
 • karrier vagy üzleti tervezési folyamatok során
 • kockázatelemzések esetén
 • vezetői készségeid fejlesztésekor
 • időmenedzsmented optimalizálásra
 • szakmai önismereted fejlesztésére
 • munkahelyi kapcsolataid javítására
 • kommunikációd javítására
 • motivációd fenntartására
 • prezentációs készségfejlesztésben
 • személyes munkahelyi hatékonyságod javításában

6. Mi a business coaching folyamata?

Az első lépés, hogy fel kell vennünk egymással a kapcsolatot. Ezt megteheted úgy is, hogy felhívsz vagy írsz egy e-mailt, ha úgy kényelmesebb. Az oldalsávban jobbra fent, vagy a Kapcsolat menüpont alatt megtalálod az elérhetőségeimet.

 • Egyeztetünk egy időpontot, amikor tudunk találkozni. Jelenleg csak online konzultációkat tartok.
 • Az első találkozás alkalmával kölcsönösen megismerjük egymást, személyesen tudok válaszolni a személyemmel vagy a folyamattal kapcsolatos összes kérdésedre.
 • Az első ismerkedést követő találkozónk időpontját később egyeztetjük. Mindig szoktam ajánlani 2-3 nap gondolkodási időt, ami alatt végig tudod gondolni, hogy engem választasz-e a folyamatban partnernek. Ha így döntesz, egyeztetjük a következő találkozó időpontját és belevágunk a coaching folyamatba.
 • Heti rendszerességgel találkozunk és dolgozunk a problémádon, elakadásodon, míg megoldást nem találsz rá.
 • Végül lezárjuk a folyamatot és összegezzük a tapasztalataidat, tanulságokat, hogy a jövőben ezek is segítségedre legyenek.

Szeretnél tenni egy próbát? 

Írj nekem és egyeztessünk egy időpontot!

  * Célom a szakmai sikereid támogatása. Fontosnak tartom kiemelni, hogy üzleti, karrier célú coaching szolgáltatást kínálok, pszichoterápiát, pszichológiai tanácsadást nem tudok nyújtani. Ha a beszélgetés során mentális szaksegítségre merül fel igény, akkor a kapcsolataim révén további szakembereket tudok neked jó szívvel ajánlani. 

  Ha tetszett, oszd meg!