Álom és vágy KONTRA cél és terv

 

Hogyan lett az életünk szerves része a célmeghatározás és tervezés?

 

Andrással (az A&K Akadémia társalapítójával) lassan másfél éve van egy szófordulatunk, amit gyakran használunk. Amikor valamelyikünk a jövőről beszél és elképzel dolgokat, megkérdezzük egymástól, hogy ez most álom vagy cél? Miért tesszük ezt? Mert álmodozni jó dolog, de tudjuk, hogy az álmok mindig álmok maradnak.

 

 

A valóra vált álmokat mi megvalósított céloknak nevezzük. Céloknak, amelyeket tudatos tervezéssel, kitartó, aprólékos munkával valóra is váltunk (úgy, mint az A&K Akadémiát, amelynek megnyitására több mint egy éve, szorgalmasan készültünk).

Tehát amikor felmerül egy elképzelés, beszélgetünk róla, tovább színezzük fejben, majd egy idő után mindig kiszökik valamelyikünkből a kérdés, hogy „rendben, de akkor ez most csak egy álom vagy legyen cél”?

Célmeghatározás

 

Ha olvastál már önsegítő könyveket, esetleg cégednél volt tréning, biztosan hallottál már a célmeghatározás egyik alapkövéről, a SMART célokról. Azért ismételjünk kicsit:

SMART, mert:

Specific, azaz specifikus, jól meghatározott

Measurable, azaz mérhető, objektív mércével

Achieveable, azaz elérhető

Realistic, azaz realisztikus, valóságos cél

Timed, azaz időzített, határidőhöz kötött

 

Hogyan használhatóak az üzleti SMART célok a magánéletben?

Amikor álmodozunk, nem várunk magunktól semmit sem, nincs szó eredményről, csak kiszínezzük, élvezzük az álmot magát. Repülhetünk, kastélyban lakhatunk távoli helyeken, lehetünk láthatatlanok is. Amikor úgy döntünk, hogy az adott álom olyan jellegű, amit szeretnénk a valóságban is megélni, reális, tenni akarunk érte, kell nekünk, akkor egyfajta cél lesz belőle. Amikor ez megtörténik, a hozzáállásunk is megváltozik. Elkezdünk másképp tekinteni rá.

 

Olyan kérdések merülnek fel bennünk, hogy:

Pontosan mit is szeretnénk elérni?

Elérhető cél ez számunkra?

Honnan fogom tudni, hogy elértem?

Mivel tudom mérni az eredményességem?

Reális, hogy ezt ebben az életszakaszban, az adott erőforrásainkkal meg tudjuk valósítani?

Ha hiányzik hozzá valami, akkor azt milyen módon tudjuk előteremteni?

Mennyi időre van szükségünk a megvalósításhoz?

Milyen lépéseket kell megtennünk és ezekre mennyi időt szánunk majd?

 

Amikor ezt részletesen átgondoljuk, meg is születik egyfajta megvalósítási terv. Egyszerűnek hangzik, de ez sokszor hetek, sőt hónapok (!) munkája, mire egy cél megvalósítási terve teljes mértékben kikristályosodik, és tényleg elérhetővé válik.

Nem kevés önismeret és bátorság kell ahhoz, hogy valaki szembe nézzen a valósággal, a saját, eseténként fejlesztésre szoruló képességeivel, erőforrásaival, a céljai realitásával, sőt, egyáltalán azzal, hogy miért is akarja annyira elérni azt a célt. Nehéz kérdések ezek, és nem ugorhatók át, ha sikerorientált vagy. Hasznos a külső segítség, hogy rákérdezzen azokra a pontokra, amelyekre neked nem esik jól rákérdezni, és ezért egyfajta önvédelemből nem is látod őket. Esetleg olyan szempontból is meg tudja világítani a célt, ahonnan korábban nem néztél rá. Saját tapasztalatból tudom, hogy így van.

 

Személyes tapasztalatok: célmeghatározás egyedül?

A 2016-os évben 5 álmot szerkesztettem át céllá. Akkor még félig szkeptikusan, félig játékosan fogtam fel a célmeghatározást és tervkészítést. Gondoltam adok neki egy esélyt, hiszen sokat tanultam és olvastam róla, meglátjuk, hogy működik-e az én esetemben is. (Hiszem, hogy nincs egyetemes igazság, lehet, hogy számodra ez az egész célratartás nem működik, nem illik hozzád. De ha nem próbáltad, akkor javaslom, hogy adj neki te is egy esélyt, érdekes tapasztalat. Az önismereted fejlesztésére is kiválóan alkalmas.)

Tavaly sikerrel jártam és sorra megvalósítottam mind az ötöt. Az, hogy ez milyen élmény volt, nehéz elmesélni. Mintha egy lovon ülnél a szabadban, a hajadat fújná a szél és úgy érzed, bárhová képes vagy eljutni.

 

 

2017-re a korábbi sikereken felbuzdulva további 10 álmomból szerkesztettem célt. Ez nagyon összetett és nehéz évnek bizonyul, talán kicsit túl is vállaltam magam (jól jött volna egy coach, hogy a reális részét jobban átbeszéljük 🙂 ). De még így is 10-ből 7 cél megvalósult, augusztusig. Nem kis célokról van szó, számomra nehézséget okozó, igazi kihívásokról.

 

Miért fontosak a célok?

 

Céltalanul erőnket veszíthetjük a nehéz életszakaszokban, a motivációnk csökkenhet, nőhet a bizonytalanság érzése, és évek alatt felmerülhet a kérdés bennünk, hogy vajon hová, merre haladunk? Mi értelme az egésznek? (Apropó, te utálod a hétfőt? Vajon miért? Biztos a jó célért dolgozol?)

Rengeteg pozitív hozadéka van a teljesített céloknak. Ha olyan célokat tűzöl ki magad elé, amelyek számodra kicsi, de még épp leküzdhető nehézséggel járnak, elérésükkor sikerélményt élsz át, nő az önbizalmad, tágul a komfortzónád, újra és újra ismételve pedig látod magad előtt, merre haladsz, mi mindent tudnál még elérni, tenni magadért, a családodért, és másokért. Idővel az életcélod is kikristályosodhat belőle.

Szeretem látni, ahogy a teljesített kis lépések miatt a beszélgetések során az önbizalom nő valakiben. Igazi öröm számomra, amikor megszólal a telefon és sikerélményről számol be valaki, legyen szó sikeres nyelvvizsgáról, eredményes munkahelyváltásról vagy egy jól sikerült randevúról. Szerencsés vagyok, mert az utóbbi években sokszor volt lehetőségem ezt megélni és reménykedem, hogy ez a következő években is így lesz.

 

Az én életcélomat, ami az utóbbi néhány évben vált számomra nyilvánvalóvá, jól összefoglalja Pestalozzi egyik sora:

„Hivatásod legyen élni másokért és mások boldogságában keresni a magadét.”

 

Neked mi a célod 2017-re? Oszd meg velem itt kommentben, vagy keress meg elérhetőségeimen és beszélgessünk róla!

 

Ha tetszett, oszd meg!

Szólj hozzá!