Gyors tanulás – genetika vagy fejleszthető?

 

A gyors tanulás nem valami álom, tudatos munkával elérhető. A folyamatos fejlődéshez rengeteg, kitartó tanulás szükséges. Ez különösen igaz, ha olyan gyorsan és dinamikusan fejlődő területen dolgozol, mint az IT. Ahhoz, hogy sikeres legyél és előre lépj a karrieredben, folyamatosan képezned kell magad, és lényegesen könnyebb, ha ezt megfelelő technikával teszed.

Mindenkiben él egy gyerekkora óta hordozott hiedelem arról, hogy gyors vagy lassú tanuló, jó vagy rossz tanuló, könnyen vagy nehezen tanul, humán vagy reál beállítottságú, van-e nyelvérzéke vagy sem. De gondolkodtál már azon, hogy ezek tényleg létező tulajdonságaink, vagy csak indokolatlanul korlátozó hiedelmek? A tanulási képesség vajon fejleszthető?

 

gyors tanulás sok könyvvel

 

Mit mutatnak a kutatások?

 

Simon Rupel és Brice Bathellier két amerikai kutató, akiket szintén foglalkoztatott ez a kérdés. Kutatási eredményeik szerint valóban az ismétlés a tudás anyja. Bár a kísérleti alanyok nem emberek, hanem egerek voltak, azért az eredmények minden esetre említésre méltók. A kis rágcsálóknak hangokat kellett megkülönböztetniük, és azt figyelték meg, hogy a tanulási görbéjük sok-sok ismétlés után meredeken emelkedni kezdett. Ráadásul a hasonló tanulási folyamatok egymást erősítik, tehát a hangok megkülönböztetése új kísérleti feltételek mellett is gyorsabban ment a kis egereknek, miután az első tanulási folyamaton már átestek. Ahogy nem titkolt emberi tapasztalat az is, hogy ha valaki beszél egy idegen nyelvet, a következőket már gyorsabban sajátítja el.

A tanulás biológiájáról, az agyi folyamatokról, és hogy az A&K Akadémián épp ezért tart egy évig egy programozó tanfolyam, valamint arról, hogy miért támaszkodunk az oktatásban is az új kutatási eredményekre, az A&K Akadémia nyelvtanulással foglalkozó oldalán már részletesebben írtunk korábban. Ha érdekel ez a blog-bejegyzés, ezen a linken elérheted: A rövid tanfolyamok tényleg nem hatékonyak?

 

Mit tehetünk a gyorsabb tanulás érdekében? 

 

A kialakult új kapcsolatok az agyban a használat során megerősödnek és később gyorsabb működést eredményeznek, hasonló feladatok kapcsán. Tanulságként tehát megjegyezhetjük, hogy minél többet tanulunk, annál gyorsabban fog menni, különösen akkor, ha sokat ismétlünk, a hasonló anyagrészeket egymáshoz illesztjük, és gyakoroljuk a megtanultakat.

A jó hír az, hogy a tanulás tényleg tanulható, a sebessége pedig fokozható, csak kitartás, szorgalom és sok ismétlés szükséges hozzá, de lássuk be, ha a kis fehér egereknek sikerült, akkor nekünk is fog!

 

 

Ha részletesebben érdekel az agyműködés és tanulási képesség felnőttkorban, akkor ajánlom figyelmedbe:

A témában írtam egy hosszabb, sokkal szakmaibb hangvételű cikket az A&K Akadémia egyik kérdésére válaszul:

Megtanulni programozni idősebb korban is megéri?

 

 

Ha tetszett, oszd meg!

Szólj hozzá!