Az imposztor szindróma – megérdemlem, amit elértem?

 

Mi az az imposztor szindróma? Nézzünk egy példát először! El tudsz képzelni egy felső vezetőt, aki megjelenésében, viselkedésében és eredményeiben is megtestesíti mindazt, amit egy vezetőtől várhatnak a kollégái? Természetesen igen. És el tudod képzelni, ahogy este sírva alszik el, mert úgy érzi, hogy bármelyik pillanatban kiderülhet, hogy nem ért semmihez, és nem érdemli meg azt a tiszteletet és megbecsülést, amit nap, mint nap kap? Igen, ez is megesik néha.

 

imposztor szindrómában szenvedő férfi képe

 

Ez csak elméletben létezik, ugye?

 

Nem, a probléma valós, úgy hívják, hogy imposztor szindróma. Sajnos csak keveset hallani róla. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ha valaki tehetséges, okos, sikeres és remek eredményeket ér el az életében, annak semmi baja nem lehet az önbizalmával. A logika ezt mondatja velünk, de a valóság az, hogy emberből vagyunk, és legyünk bármilyen beosztásban is a munkahelyünkön, az önbizalmunk nem attól függ, hogy milyen megnevezés áll a névjegykártyánkon. Ez az állapot megkeserítheti egy ember mindennapjait és ilyenkor nagyon rosszul viseli a kritikát is.

 

Körülötted is lehet valaki, aki hasonlóan érez!

 

Ha a versenyszférában dolgozunk, a főnökünk perfekcionista és folyamatosan aggódik, intelligens és sikeres, és mégis sokszor ingerülten reagál a kritikára, álljunk meg egy pillanatra! Mielőtt ítélkezünk felette, forduljunk felé türelemmel és próbáljuk elképzelni, hogy min mehet keresztül! Az empátia és az asszertív kommunikáció segíthet egy jobb kapcsolat kialakításában. Nem mindenki kezeli szégyenként ezt az érzést, szerencsére egyre többen vállalják fel nyíltan, hogy életük egyes szakaszában hasonló dolgokon mentek keresztül. Erről olvashatunk a Facebook ügyvezető igazgatójának, Sheryl Sandbergnek a könyvében is, melynek címe Dobd be magad! (Én audiobook formájában hallgattam meg kb. 2 nap alatt, gondolatébresztő könyv.)

 

Hírességek, akik nyíltan vállalják

 

De hasonlóan nyilatkozott Kate Winslet és René Zellweger színésznők is. Mit tehetsz, ha magadra
ismertél? Fontos, hogy foglalkozz az érzéssel, mert hosszú távon kiégéshez, étkezési zavarokhoz, vagy akár depresszióhoz is vezethet! Érdemes támogató segítséget keresni, tudatosítani a sikereket és csökkenteni a stresszt.

 

*További értékes források a témában: pszichoforyou.hu és maipszicho.hu

 

Angol nyelv gyakorlásához a cikkhez tartozó szószedetet itt találod. Ha érdekel az autológia, ahhoz is remek eszköz ez a cikk. 

 

megjelenés – look, presence
viselkedés – behaviour
eredmény – result
megtestesít – incorporate, personalize
megérdemel – deserve
megbecsülés – honor, honour
tisztelet – respect
nap, mint nap – day by day
imposztor – impostore
hajlamos – to be dispose to sg.
tehetséges – talented
megnevezés – denomination, designation
függ vmitől – depend on sg.
megkeserít – sour
verseny – race, competition
perfekcionista – perfectionist
ítélkezik – judge
keresztül megy – go through
kialakít – form
szégyen – shame
nyíltan – straight out
bedobja magát – he put all his strength into it
foglalkozik vmivel – run on
kiégés – burn out
támogató – supportive

Ha tetszett, oszd meg!

Szólj hozzá!