Interjú titkok a sikerért

 

interjú során kirúgott, repülő férfi zuhan

 

Vannak helyzetek az életben, amikor csak magunkra számíthatunk, amikor a teljesítményünk az adott időpontban hatással lehet az életünkre, a jövőnkre, ilyen az álomálláshoz szükséges felvételi interjú is. Ez fokozott stresszel járó állapot, és ha nem készülünk fel rá, akkor azt vehetjük észre magunkon, hogy menekülünk a fejlődést hozó előre lépési lehetőségek elől. Bár tudjuk, hogy álmaink és ambíciónk útja arra felé mutat, de inkább választjuk a halogatást, semhogy még egyszer kitegyük magunkat a stressznek, amit a tárgyalás okoz. Így számtalan esetben látom, hogy tehetséges, ambiciózus, de felkészületlen szakemberek jóval alacsonyabb beosztásban, kevesebb kihívást jelentő pozíciókat töltenek be, a vágyottnál jóval alacsonyabb bérért, mert a sikertelen interjúk során felhalmozott negatív tapasztalatok és a kihívásoktól való félelem megbénítja őket.

 

Gondoljuk végig milyen készségek szükségesek egy állásinterjú sikeréhez?

 

A legfontosabb az egészséges önbizalom. Azért helyezem ezt előtérbe, szemben a megjelenéssel vagy kommunikációval, mert annál fontosabb nincs ebben a helyzetben, mint hogy tudatosítsuk magunkban, hogy legyen bármilyen kecsegtető az állás és bármilyen nagy a tét, az akkori teljesítményünktől függetlenül értékes és különleges emberek vagyunk, és ezt a siker vagy sikertelenség az interjú során nem befolyásolhatja.

Azt, hogy a megjelenés, a megfelelő dress code szerinti öltözködés és ápoltság fontos, talán nem kell kiemelnem. Már-már elcsépelt tény, hogy ítélkezünk első találkozáskor, és nem is sok, mindössze 4-5 másodperc alatt.

A jó kommunikáció szintén alapvető. Nem csak a verbális, de a metakommunikáció is ide tartozik, valamint az is, hogy ne csak a saját testünket tudjuk megfelelően használni, de értelmezni is tudjuk a felvételi bizottság jelzéseit. Az erős magabiztos kézfogástól kezdve, a stabil, de még épp nem zavarba ejtő szemkontaktuson át, az interjú során használt szókincsig minden hatással van a tárgyalás kimenetelére. A szókincs kapcsán had emeljem ki, hogy nem csak az számít, hogy milyen választékosan beszélünk, vagy mennyire használjuk a szakzsargont. Az egyik legfontosabb szempont az, hogy alkalmazkodni tudjunk a bizottság által használt szókincshez. Gyorsan fel kell mérni, ők milyen szinten kommunikálnak, és alkalmazkodni hozzá. Nincs rokonszenvesebb egy olyan embernél, akivel egy nyelvet beszélünk.

Mindenekelőtt azonban érdemes tisztáznod magadban, hogy a Maslow piramis mely szintjén állsz épp az életedben, mert egész mást érdemes megtenni egy állásért, ha a mindennapi étkezésed és biztonságod múlik rajta, mint ha a felső 1-2 szinten tartasz és épp a sikeresség vagy az önmegvalósítás a célod. Vannak helyzetek, amiben nem válogatunk annyira, és szinte kérjük a felvételünket, és van olyan élethelyzet, amikor csak a majdnem tökéletes ajánlat az elfogadható számunkra.

 

Tudatosan építed a karriered?

 

Nézzünk egy konkrét feladatot, melyet akár otthon is elvégezhetsz!

A következő interjú előtt rajzold fel magadnak az eddigi karriered egy koordináta rendszerbe, melynek x tengelye az időt, az y pedig a te munkahelyi elégedettségedet jelzi az egyes időpontokban. Jelöld be rajta, hogyan változott ez az évek során. Érdemes megjelölnöd azokat a pontokat is, ahol döntéseket hoztál, változtattál, és megvizsgálnod: vajon mi befolyásolta eddig az utad és mit tanultál belőle?

Majd végül képzeld el, hogy hogyan folytatódik a jövőben, és gyűjtsd össze azokat a szempontokat, amelyeket figyelembe fogsz venni a következő állásajánlat kiválasztásakor. A döntés a kezedben van!

Sok sikert kívánok neked!

 

Ez a bejegyzés megjelent cikk formájában az A&K Magazin novemberi számában, melyet ingyenesen letölthetsz innen: A&K Magazin novemberi számának letöltése

 

A cikkhez tartozó angol szószedetet autológiához itt találsz:

 

állásinterjú – job interview
teljesítmény –  performance
hatással van vmire – effect on sg.
felkészül – prepare
észrevesz – realize
menekül – run for
halogatás – procrastionation
kiteszi magát vminek – lay oneself to
számtalan – unnumbered
megbénít – paralize
készség – skill
tudatosít – aware
kecsegtető – enticing
függetlenül – independently
előtérbe kerül – come to the front
elcsépelt dolog – thrash
szemkontaktus – eye-contact
kimenetel – outcome
szakzsargon – patois, lingo
rokonszenves – likeable
válogat – select
koordináta rendszer – frame of reference
tengely – axle
megjelöl – mark, sign
megvizsgál vmit – investigate, examine, test
befolyásol – influence, affect

Ha tetszett, oszd meg!

“Interjú titkok a sikerért” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!