Johari ablak – Te mennyire látsz magadba?

 

A johari ablak egy önismereti modell, melyet Joseph Luft és Harry Ingham pszichológusok publikáltak 1955-ben. Ebben a modellben két fő dimenziót emelnek ki: azt, amit az én tud magáról és azt, amit mások tudnak róla. Az életünk során az önismeretünk folyamatosan változik (sárga terület). Gyermekkorban még keveset tudunk magunkról és arról, hogy mások milyennek láthatnak minket. Az idővel ez folyamatosan nő. Ahogy azt az ábrán is láthatod, 4 fő területet különböztet meg a modell.

 

Johari ablak

*a johari ablak kép forrása: http://old.ektf.hu

 

Az első terület

 

Az első terület az ún. nyílt terület. Ez a nyilvános, mindenki által ismert „én”. Ide tartoznak a nem titkolt, nyilvánvaló dolgok, mint az, hogy hogy hívnak vagy hogy hogyan nézel ki.

 

A második terület

 

A másik egy fokkal izgalmasabb terület az ún. vak terület. Ez az „én” olyan aspektusait tartalmazza, mely mások számára nyilvánvaló és jól látható, az „én” számára azonban nem az. Ilyen lehet az, hogy szimpatikusak vagyunk-e a környezetünknek, hogy bizonyos viselkedésünk bosszantja a társaságot, amiben mozgunk. Ha valaki komolyabban szeretne önismerettel foglalkozni, akkor nem érdemes kerülnie azt a gondolatot, hogy mit gondolnak róla mások. (Az más kérdés, hogy ebből mit fogadunk be és hogyan kezeljük a kapott információkat.)

 

A harmadik terület

 

Az ismeretlen terület (tudattalan) az ún. „rejtett én”. Melyet az „én” tud, de senki más nem. Ezek azok a titkaink, amelyeket nem osztunk meg másokkal (azt hiszem, példát mondani majdnem felesleges, de ilyen például az, hogy nem szimpatizálunk a csoporttársainkkal, vagy idegesít a szomszédunk. Persze kedvesek vagyunk látszólag, és az információt, a véleményünket megtartjuk magunknak.)

 

A negyedik terület

 

A negyedik, és egyben legsötétett terület az ún. rejtett terület. Ide olyan dolgok tartoznak, amelyeket mások sem tudnak rólunk, és mi sem tudtunk magunkról. Csak speciális körülmények, traumák, vészhelyzetek, stb. tudják megvilágítani ezt a területet. Vannak élethelyzetek, melyekben nem tudjuk előre kiszámítani, hogyan fogunk viselkedni. Gondolhatjuk magunkról, hogy ha általában higgadtak vagyunk, akkor vészhelyzetben is azok lennénk, de ez csak feltételezés. Hogy valójában mit tennénk az csak ott és akkor fog kiderülni. Egyes források szerint a pszichoanalízisben van lehetőség a rejtett területen levő dolgok feltárására, de az biztos, hogy tudatosan befolyásolni nem tudjuk.

 

Johari ablak illusztráció - profilképek

 

Az, hogy a sárga terület, tehát az, amit tudunk magunkról és amit vállalunk is mások előtt mekkora terület, és mennyire tágítjuk ki, rajtunk múlik. Hogy a vak területet mennyire akarjuk megismerni, szintén a mi döntésünk. Az, hogy valaki szán -e időt az önismeretre tapasztalatom szerint sok összetevőtől függ. Korábbi pozitív vagy negatív tapasztalatoktól, családi neveltetéstől, szokásoktól, életkortól és élethelyzettől is. Azt gondolom, hogy ismerkedni mindig egy izgalmas dolog, bárkit is ismerünk meg, ha pedig az egész életünket saját magunkkal éljük le, akkor nem csak érdekes, de hasznos is ismerni saját „én”-ünket.

 

Te foglalkozol önismerettel? Vajon a te Johari ablakod hogy nézne ki egyes helyzetekben?

Otthon családi körben? A munkahelyeden? A párkapcsolatodban?

 

Angol szószedet autológia gyakorlásához

self-knowledge – önismeret
release – publikál
dimension – dimenzió
persistently, continually – folyamatosan
in early life – gyermekkorban
public – nyilvános
obvious, evident, evident – nyilvánvaló
aspect – aspektus
habit, behaviour – viselkedés
annoy, provoke, irritate – bosszant
company, band – társaság
set back, get into, come out – kerül
unknown, unidentified – ismeretlen
unconscious – tudattalan
undercover, secret – rejtett
share, divide, split – megoszt
almost, nearly – majdnem
annoy, bug – idegesít
neighbour – szomszéd
belong – tartozik valahova
circumstance, conditions – körülmény
trauma – trauma
emergency – vészhelyzet
light, illuminate – megvilágít
unruffled – higgadt
supposition, assumption – feltételezés
resource, source – forrás
situation, state – élethelyzet
regardless of expense – kerül, amibe kerül
shun sg like the plague – kerül valamit, mint a pestist

 

 

További nyelvi gyakorláshoz ajánlom társoldalunkat: A&K Nyelvtanulás

 

Ez a cikk megjelent az A&K Magazin októberi számában, melyet ingyenesen letölthetsz ezen a linken:

A&K Magazin októberi számának letöltése

Ha tetszett, oszd meg!

Szólj hozzá!