A jó és a rossz stressz

stressz szót író piros ceruza hegye kitörik
Te hogyan vezeted le a stresszt?

Gyakran halljuk, hogy életünk során érdemes csökkenteni a stresszt, mert kimeríthet, legyengíthet, meg is betegíthet minket a sok stressz. Tapasztalatom szerint ilyenkor mindenki arra gondol, hogy feszültség van az életében. A munkahelyén, a párkapcsolatában, problémái vannak az egészségével, anyagi helyzetével. Legtöbbször fel sem merül annak a kérdése, hogy a pozitív, izgalommal járó események okozhatnak-e stresszt, esetleg lehetnek-e hasonlóan megterhelő hatással az életünkre, mint az egyértelműen negatív bonyodalmak. Mi történik akkor, ha valakit sorozatosan pozitív, de stresszel járó élmények érnek, például új munkahelyre kerül, szerelmes lesz, házasságot köt, gyermeke születik, izgalmas nyaralásra megy és rég nem látott rokonokkal, barátokkal találkozik? Karrierváltás is lehet izgalmas és nyomasztó egyszerre!

Mi történik a testünkben, ha stressz helyzetet élünk át?

Selye János orvoskutató az 1900-as évek elején határozta meg a stressz szakaszait. A stresszválasz első lépése az „alarm reakció”, amikor felgyorsul a szívműködés, emelkedik a vérnyomás és vércukorszint, kitágulnak a pupillák és az idegrendszer éber lesz. Gyakorlatilag felkészülünk akár a menekülésre is. Ezt követően, ha tartósan fennáll a stresszhatás, a magas vérnyomás állandósulhat. Az izmok megkeményednek, megmerevednek, alvászavarok léphetnek fel, és az emésztésre is negatív hatással van az állandó feszültség. Nem nehéz megfejteni, hogy belátható időn belül ez a folyamat az energiatartalékok felhasználásához és kimerüléséhez vezet. Tönkremegy az immunrendszer, megbetegszünk, gyomor – és bélpanaszok jelentkeznek, esetenként pánikroham vagy szívinfarktus kísérheti.

Pszichológusok szerint a jó teljesítőképességhez szükségünk van egy közepes mértékű stresszre, mert serkentő hatással van az eredményességre. Természetesen meg kell találnunk ebben is a számunkra megfelelő, arany középutat.

A Holmes-Rahe skála

Thomas Holmes és Richard Rahe kutatók összeállították az életeseményeket kísérő stressz alapján az alábbi skálát, melyen pontszámokkal jelezték az esemény stressz-szintre gyakorolt hatását.

Ez alapján is jól látható, hogy az életünk során a házasságkötés, ha szerelemből történik, lehet életünk egyik legszebb eseménye. De legalább akkora stresszel jár, mint egy véletlen baleset, vagy az aktuális munkahelyünk elvesztése.

Régóta vágyott, új munkahelyünk megszerzése hasonló nagy terhet róhat ránk, mint a konfliktus az anyósunkkal, vagy a gyermekek elköltözése otthonról. Arra is érdemes ügyelni, hogy a nyaralásunkat a testünk úgy élheti meg, mintha tartósan elköltöznénk otthonról és megváltoznának a körülményeink.

Mit tehetünk a stressz csökkentésére?

Vannak teljesen nyilvánvaló válaszok, mint például a testünk felkészítése a stressz biológiai hatásaira. Ebbe a kategóriába tartozik a testsúly optimalizálása, a dohányzás és mértéktelen alkohol fogyasztás elhagyása, a rendszeres testmozgás és tudatos pihenőidő beiktatása a mindennapi munka mellett.

Ezenkívül tudatosan dolgozhatunk magunkon is azért, hogy jobban ellenálljunk a stresszes helyzeteknek, felkészülhessünk rájuk, és rutint szerezhessünk a kézben tartásában is.

Stresszkezelés coach támogatásával

Coachként segíthetek neked abban, hogy felmérd, az életed mely területein érnek pozitív vagy negatív stresszhatások. Ha most csak annyit érzel, hogy „Frusztrált vagyok a főnököm miatt”. Vagy, hogy „Nem tudok jól aludni, állandóan ingerült és fáradt vagyok”. Esetleg „Úgy érzem, hogy soha semmire nincs időm”, akkor valójában még nem fogalmaztad meg pontosan, hogy hol is van a konkrét probléma. Ezek általában csak tünetek. Ha megtalálod a kiváltó okokat, könnyebben tudod megválasztani a módszert, amivel kordában tarthatod a rád gyakorolt stresszhatást. A helyzetelemzésben, a megfelelő védelmi stratégia kialakításában, szemlélet- és gondolkodásmódváltásban hasznos lehet, ha egy külső, objektív szemlélő kérdésein keresztül nézel rá a saját élethelyzetedre, érzéseidre, erőforrásaidra.

Addig is egy eszköz, amit már most elkezdhetsz kipróbálni:

Vezess stressznaplót! Írd le egy héten át, hogy melyik nap milyen életesemény volt rád stresszes hatással, esetleg 1-10-ig pontozhatod is ennek erősségét. Egy hét elteltével tekintsd át ezt a naplót és nézd meg, melyek voltak azok az események, amelyek a leginkább megnehezítették az életed, és törekedj ezek elkerülésére, vagy hatékonyabb kezelésére.

Egy kérdés útravalóul: Mit teszel azért, hogy regenerálódj?

Ha tetszett, oszd meg!

Szólj hozzá!